NOS

De NOS is een van de weinige omroepen waar u niet lid van kunt worden. De NOS heeft namelijk een bij wet vastgelegde taak om programma’s te verzorgen op het gebied van nieuws, sport en evenementen en wil hierin de primaire informatiebron zijn. Bij calamiteiten en andere grote nieuwsgebeurtenissen heeft de NOS de verantwoordelijk voor de onderlinge samenwerking en coördinatie. Als u een van de talloze uitzendingen van de NOS heeft gemist of wilt herbekijken, kan dat hier.  

Weetjes

1. NOS staat voor Nederlandse Omroep Stichting. De NOS is in mei 1969 opgericht als een fusie tussen voorlopers NTS en NRU.

2. De voorloper van het NOS Journaal, het NTS-Journaal, begon op 5 januari 1956 en was daarmee de eerste nieuwsuitzending op televisie van Nederland.

3. Er is een documentaire gemaakt over het Journaal getiteld “Het Schitterende Scherm, 50 Jaar Journaal”.

4. Op 2 mei 1977 was er een staking van de geluidstechnici van de NOS waardoor er geen uitzending was. Boze kijkers belden vervolgens de omroep om hun beklag te doen.

5. De NOS begon op 1 april 1980 met Teletekst. Dankzij Teletekst werden er op 4 oktober 1980 voor het eerst in Nederland programma’s ondertiteld voor doven en slechthorenden.

6. Op 5 januari 1981 begon de NOS met het Jeugdjournaal, dat nu nog steeds te zien is. 

7. Harmen Siezen heeft 33 jaar (van 1969-2002) het NOS Journaal gepresenteerd.

Nieuw binnen NOS

Advertentie