Film

Behalve in de bioscopen worden er ook op televisie vaak films uitgezonden. Van actiefilms met James Bond en sf-verhalen van Harry Potter tot de meer artistieke producties die rustig een psychologisch drama vertellen. Wat voor filmvoorkeur u ook heeft, als u een recent uitgezonden film gemist heeft, kunt u deze hier online terugkijken, op het tijdstip dat ú uitkomt.

Weetjes

1. Over het algemeen wordt 1895 als geboortejaar van de film aangehouden. In dat jaar toonden de gebroeders Lumière in een café in Parijs tien van hun werkjes aan een betalend publiek. Maar de oudst bekende filmbeelden stammen al uit 1888.

2. De eerste film met een verhaal komt wel uit 1895. De comedy L’Arroseur arrose van de Lumières gaat over een man die een tuin aan het sproeien is en een kwajongen die op de tuinslang gaat staan. Als de man in de slang omdat hij zich afvraagt waar het water blijft, stapt de jongen van de slang en spuit het water in het gezicht van de man. Deze overbekende grap is dus al meer dan honderd jaar oud!

2. De bekendste filmprijs is natuurlijk de Oscar en wordt uitgereikt sinds 1929. Er zijn drie films die het recordaantal van 11 Oscars hebben gewonnen. Dit zijn Ben Hur (1959), Titanic (1997) en The Lord of the Rings: The Return of the King (2003).

3. De film die het meeste geld ooit heeft opgebracht in de VS is Avatar, uit 2009. Deze film van James Cameron haalde ruim 760 miljoen dollar op. Echter, als er rekening met de inflatie wordt gehouden en de bedragen daaraan worden aangepast, is Gone With The Wind (1939) het meest succesvol met 1,6 miljard dollar aan opbrengsten in het laatje en staat Avatar op een schamele 14e plek.

Nieuw binnen Film

Advertentie