Borgen

Spannende politieke thriller Borgen bij de  VARA

 Het verhaal van de spannende Deense thrillerserie Borgen begint als de premier van Denemarken een credit card van de staat heeft gebruikt om prive aankopen te doen en de spindoctor van politica Birgitte Nyborg hier min of meer per ongeluk achterkomt. Nyborg weigert echter om dit materiaal tijdens haar campagne te gebruiken en de stukken komen in handen van een andere politiek leider.  Deze brengt het in een televisiedebat naar buiten en de premier moet aftreden. Bij de verkiezingen die er op volgen wordt de ,,Middenpartij,, van Nyborg de grote winnaar, zodat zij de eerste vrouwelijke minister-president van Denemarken wordt.In Nederland zien we bij de Vara nu het eerste seizoen (stamt uit 2010) van deze overal bewierrookte thrillerserie. Het gaat allemaal over de idealistische politiek leider Birgitte Nyborg, die dus tot haar verrassing gekozen wordt als eerste vrouwelijke premier. Al snel ontdekt ze dat haar nieuwe rechten en plichten ten koste gaan van haar privéleven en van haar dierbaren. Ze krijgt vanaf het begin te maken met machtswellust, intriges en zo meer. Ze heeft te maken met spindoctors, zoals de niets en niemand ontziende Kasper Juul (Pilou Asbaek), die voor haar werkt. Bovendien zijn daar de onverzadigbare media, met in de eerste plaats de knappe en ambitieuze Katrine Fronsmark (Birgitte Hjort Sorensen).Kortom: spanning en verschrikkelijke, onvoorstelbare intriges in deze internationaal geroemde serie van de makers van de Killing.

Afleveringen bij show

Borgen
vr 25 okt
Borgen
vr 8 feb

Weetjes

 

De naam Borgen (de burcht) verwijst naar het Deense parlementsgebouw in Kopenhagen.

Hoewel de verhaallijn fictief is, is de plot wel herkenbaar voor de kijkers en mede daardoor is de serie zo`n enorm succes.

De rol van politica Birgitte Nyborg wordt vertolkt door Sidse Babet Knudsen; zij werd door de serie internationaal bekend. In Denemarken heeft ze al langer een prima staat van dienst. Zo acteerde ze bijvoorbeeld in Mifunes sidste sang (Mifune's Last Song), een in Denemarken gedraaide film. Het is een tragikomedie en de derde Dogma 95 film.

Elke aflevering begint met een passend citaat: bijvoorbeeld over macht, van Macchiavelli.

De serie wordt of is ook uitgezonden in Engeland, België en Duitsland. Bovendien komt er in de VS een Amerikaanse remake.

In 2010 kreeg de serie de Prix Italia voor beste tv serie. In 2012 won ze de Bafta voor het beste internationale televisiedrama.

Bedenker en scenarioschrijver Adam Price stond ook aan de basis van de Killing.

Advertentie